Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies >
Zamknij
 
Tradycje Ziemi Lubuskiej
« powrót

Lubuskie potrawy wigilijne

0
Lubię
 
0
Dodane przez: Magda Lena
Data dodania: 30.08.2012
Ilość odsłon: 2052
Tradycja
Gotują wigilijne, postne gołąbki, kutię, duszoną fasolę, a także pierogi z powidłami. Lubuski stół wigilijny jest przebogaty w rozmaite tradycje. W Wigilię wszyscy wspólnie zasiadają do świątecznego stołu. A na nim obowiązkowo musi być bób gotowany z cebulą, zupa grochowa i zupa grzybowa, a także pierogi z powidłami śliwkowymi. Kutię przygotowują z pszenicy gotowanej, maku zmielonego, rodzynków, cukru, migdałów i orzechów mielonych. Na góralskim stole nie ma barszczu. Ani czerwonego, ani białego.
Powiązane frazy i słowa
zgłoś do moderacji
poleć na Facebook
Komentarze
Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
dodaj komentarz
Zobacz podobne wpisy
taniec
Ocena:   0     0
  Kategoria: Ziemi Lubuskiej
  Użytkownik: Magda Lena
WINOBRANIE
Ocena:   8     0
  Kategoria: Ziemi Lubuskiej
  Użytkownik: skarbek
pieśni
Ocena:   0     0
  Kategoria: Ziemi Lubuskiej
  Użytkownik: Magda Lena
strój ludowy
Ocena:   0     0
  Kategoria: Ziemi Lubuskiej
  Użytkownik: Magda Lena
Zapraszamy do Klubu
Wspólnie przywracamy wspomnienia pięknych tradycji, polskich przysłów i praktycznych domowych porad. Wygrywaj nagrody i baw się z nami w Klubie Babuni.
kb Masz konto? Zaloguj się
fb Zaloguj się przez FB
klub
klub
klub
 
Lista kategorii porad Lista kategorii tradycji Lista kategorii przysłowii Społeczność Aktualności O Klubie