Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz sie więcej na temat polityki cookies >
Zamknij
 
Tradycje Kurpiowskie
« powrót

tradycyjne potrawy kurpiowskie

0
Lubię
 
0
Dodane przez: Magda Lena
Data dodania: 27.08.2012
Ilość odsłon: 4360
Tradycja
Dawni Kurpie żywili się skromnie, głównie czarnym chlebem, kartoflami, kapustą, burakami, kaszą. Wśród napojów królowały barszcze, sok brzozowy oraz piwo jałowcowe. Obecnie najpopularniejsze potrawy tradycyjnej kuchni kurpiowskiej to:

Fafernuchy – kluski drożdżowe z mąki żytniej, buraków cukrowych lub marchwi
Pampuchy – smażone kluski drożdżowe
Rejbak/rejbok – kluski z tartych ziemniaków z dodatkiem kaszy mannej (babka ziemniaczana)
Zupa kurpiowska - z kapusty i marchwi
Bliny – placki mączne z zsiadłym mlekiem
Krupnik kurpiowski - napój alkoholowy (spirytus, miód, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa)
Psiwo kozicowe – piwo jałowcowe
Powiązane frazy i słowa
zgłoś do moderacji
poleć na Facebook
Komentarze
Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
dodaj komentarz
Zobacz podobne wpisy
wycinkanki kurpiowskie z lelują
Ocena:   5     0
  Kategoria: Kurpiowskie
  Użytkownik: helena 777
taniec Polka
Ocena:   0     0
  Kategoria: Kurpiowskie
  Użytkownik: Magda Lena
taniec Żuraw
Ocena:   0     0
  Kategoria: Kurpiowskie
  Użytkownik: Magda Lena
Zapraszamy do Klubu
Wspólnie przywracamy wspomnienia pięknych tradycji, polskich przysłów i praktycznych domowych porad. Wygrywaj nagrody i baw się z nami w Klubie Babuni.
kb Masz konto? Zaloguj się
fb Zaloguj się przez FB
klub
klub
klub
 
Lista kategorii porad Lista kategorii tradycji Lista kategorii przysłowii Społeczność Aktualności O Klubie